Yulaf Ezmesinin Faydaları

Tarihte Yulaf ve Yulafın Yetiştirilmesi

Yulaf yakın zamana kadar hayvan yemi olarak kullanılmakta olup, özellikle yulaf ezmesine dönüştürülmesiyle birlikte evlerimize girmeye başlamıştır. Buğday ve arpanın bulunmasından uzun yıllar sonra yulaf bulunmuştur. Avrupa’da 5. Yüzyıldan sonra yayılmaya başlayan yulaf, salkım ve dağınık biçimli olması ile tanınmaktadır. Yulafın; beyaz, siyah, kırmızı ve sarı gibi farklı renkleri olduğu gibi uzun ve kısa saplı olmasıyla da farklılıklar göstermektedir. Yulaf genel olarak serin ve nemli iklimi sevmektedir. ABD ve Rusya yulaf üretimini en çok yapan ülkelerdir. Türkiye’de de Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir.

Sağlıklı Yiyecek Yulaf Ezmesi

Kabuklu yulaf tanelerinin değirmende öğütülmesi ve çelikten kesilip ezilmesi ile yulaftan yulaf ezmesi yapılmaktadır. İlk olarak yulaf ezmesi, 1900’lü yıllarda İsviçreli beslenme uzmanı Maximilian Bircher-Benner tarafından müslide kullanılmasıyla ünlenmiştir. Özel kliniğinde hastaları için hazırladığı içerisinde elma, limon suyuyla kesilmiş süt, fındık ve badem kullanılan yulaf ezmeli bir müsli hazırlamıştır. İsviçre’den tüm dünyaya yayılan müsli, Türkiye’de süt kullanımının yaygın olmaması sebebiyle tercih edilmemiştir.

Günümüzde son yıllarda hızla yaygınlaşan yulaf ezmesi müsli dışında farklı şekillerde de kullanılmaktadır.  Özellikle Granola şekliyle kahvaltılıklarda bir birleşen görevi alan yulaf ezmesi, son yıllarda çocuk mamalarında da yaygın bir şekilde görülmektedir.

Yulaf Ezmesi ve İçeriği

Günümüzde yulaf ezmesinin kullanımı yaygınlaşmasının en yaygın sebeplerinden biri de besin değerinin çok yüksek olmasıdır. İçeriğine bakıldığında;

  • Proteince zengindir. Günlük proteinin %15’ini karşılamaktadır.
  • Kasları besler, kemikleri güçlendirmektedir.
  • Sağlıklı yağ, fosfor, demir, kalsiyum ve çeşitli vitaminler içermektedir.
  • Yüksek omega3 içermektedir.
  • Cilt rahatsızlıklarının tedavisi için çok faydalıdır. Özellikle egzama ve cilt tahrişlerine çok iyi gelmektedir.
  • Vücuda enerji verir ve ayrıca tok tutma özelliği de vardır.
  • Kan şekerini dengelemektedir.
  • Kolesterol seviyesini düşürmektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Saf yulaf glüten içermemektedir; fakat işlenmesi sırasında glutenli diğer arpa, buğday gibi ürünlerle çapraz bulaşma sırasında glutenli olabilmektedir. Satın alınacak marka bu noktada önemlidir.

Çocuklara Yulaf Ezmesi Ne Şekilde Verilebilir?

Yulaf ezmesi genellikle süt ya da yoğurt ile tüketilmektedir. Marketlerdeki hazır müsli paketlerin içeriğinde tatlandırıcılar bulunabilmekte ve besin değerleri daha düşük olabilmektedir. O sebeple, çocuklara evde hazırlanan müslilerin verilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Müsli dışında Granola denilen içeriğinde yulaf ezmesi, fındık, badem, ceviz, kurutulmuş meyveler ve meyve suları ile fırınlanıp hazırlanan çerez tipi de, özellikle 2 yaş sonrasında çocuklara verilebilmektedir. İçeriğinde çeşitli kuruyemiş olması sebebiyle alerji yaratabilmekte ve de çiğneme işlemi gerektiğinden ebeveyn kontrolünde çocuğa verilmesi uygun olacaktır. Ek gıdaya başlandığında bebek mamalarının içeriğinde bulunabilmekte, ya da ılık sütlerle iyice yumuşatılmış yulaf ezmeleri de evde anneler tarafından bebeklere tattırılabilmektedir. Burada dikkat edilecek en önemli unsur alınacak yulaf ezmesidir. Marketlerdeki birçok marka, beyaz pirinç gibi işlenmiş olabilmektedir. Ve bunların besin değerleri de oldukça düşüktür. Doğru alınması gereken ise saf yulaftır. Paketlerin üzerinde “Tam Yulaf” yazanların alınması sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Çocuklar İçin Sağlıklı Yulaf Ezmeli Tarif

Malzemeler:

  • 2-3 Elma ( küçük parçalar halinde kesilmiş)
  • 1 su bardağı süt ( inek süte alerjen olanlara badem sütü)
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı saf yulaf ezmesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ( küp halinde kesilmiş)
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil (öğütülmüş ya da doğranmış)

İsteğe Bağlı:

  • 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu ( isteğe bağlı ya da farklı bir şurup,tatlandırıcı, elma suyu vs.)
  • Kuruyemiş: badem,ceviz,kuru üzüm vs.
  • İlave meyve: Nar,yaban mersini,muz vs.

Tüm malzemeleri tencereye ekleyin ve 6-7 saat kısık ateşte pişirin. İşte bu kadar, afiyet olsun. 🙂

Yulaf Ezmesi Çeşitleri

Sizler için araştırıp seçtiğimiz yulaf ezmesi çeşitlerine hızlıca ulaşabilmeniz için aşağıdaki marka logolarının üzerine tıklayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s